dimarts, 19 de febrer del 2013

Avui, vaga general al Nepal

Avui ha estat un dia diferent al Nepal, i concretament a la ciutat de Kathmandu. Ja feia dies que la gent anava parlant que hi hauria una vaga general, però mai s'havia acabat confirmant si es faria o no. Finalment, avui quan ens hem llevat, hem pogut comprovar que si que hi havia vaga. No hi havia cotxes pel carrer, tots els comerços estaven tancats i hi havia molta gent pel carrer sense treballar. Tot això, símbol inequívoc, que avui hi havia vaga. Cridava molt l'atenció poder caminar pel mig dels carrers més plens de cotxes amb tota tranquil·litat. Hi havia molt de silenci, sense botzines, sense sorolls de motors... Tot ben tranquil. Sense autobusos, taxis, motos ni quasi cap bicicleta. Evidentment, tampoc em pogut anar a treballar per manca de transport! 

Tot i que la vaga ha estat un èxit total, té una mica de truc. Ja que l'exèrcit estava comprovant que tothom fes el que hagués de fer... Hi havia molta presència militar i algunes botigues estaven mig obertes amb les persianes semi tancades per si venien piquets. En fi, una vaga molt gran però sense saber exactament qui era per voluntat o qui era per por a revenja. 

Us adjunto fotografies dels carrers sense cotxes on només hi havia persones i coloms!!!









I per què s'ha celebrat la vaga? Els principals partits polítics del Nepal, a excepció del partit maoista, han acordat formar un govern interí encapçalat pel president del Tribunal Suprem, i la celebració d'eleccions al juny, en un intent per posar fi a l'estancament que ha deixat el país sense un govern en ple funcionament des de l'any passat. D'aquesta manera, volen que el president del Tribunal Suprem, substitueixi el primer ministre actual, que és maoista, com a cap del govern interí fins les pròximes eleccions.

Davant d'aquesta situació, el partit maoista ha convocat aquesta vaga general en protesta contra la decisió de nomenar aquest president del Tribunal Suprem com a interí fins les properes i incertes eleccions, que encara no se sap quan seran. Nepal porta amb el Parlament dissolt des del maig de l'any passat i aquest govern interí de moment no ha estat capaç de convocar eleccions. El problema però, ve de lluny, ja que Nepal va patir fins l'any 2006, 10 anys de guerra civil. Un cop arribada a la pau, el nou Parlament democràtic, va ser incapaç de redactar una nova Constitució, ja que hi havia un Parlament molt fragmentat i no va haver opcions d'arribar a consens.

La situació actual és de força inestabilitat. Ens trobem que encara no hi ha Constitució per manca de consens, amb el Parlament dissolt des del maig de l'any passat i amb un govern maoista en minoria que es manté al càrrec sense convocar eleccions. Una situació ben difícil i que amb la vaga general convocada pels maoistes d'avui, que ha estat un èxit absolut, encara posa més problemes al ja difícil estat de la política nepalesa. En els properes dies, suposo que anirem tenint més detalls sobre que podrà passar. Ja us aniré explicant com acaba, però de moment les coses no pinten gaire bé i l'inestabilitat política va creixent! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada